Buurtauto kan groengas tanken in Ommen

Buurtauto kan eindelijk groen gas tanken in Ommen bij garage Cents aan de Stationsweg.

Buurschap Ommerkanaal maakt eindelijk gebruik van cheque voor groen gas

In 2013, bij de opening van het vernieuwde buurthuis aan het Ommerkanaal, kreeg het bestuur van de Stichting Duurzaam Ommerkanaal een cheque overhandigd van een andere stichting die zich bezighoudt met duurzaamheid, de Stichting Ommen Millenniumgemeente, SOM. De Stichting Duurzaam Ommerkanaal was destijds tweede geworden bij de verkiezing van het duurzaamste dorp van Overijssel en kreeg daarom de cheque, die goed was voor  het tanken van 50kg. groen gas, goed voor zo’n 1000 schone kilometers.

De Stichting Duurzaam Ommerkanaal had namelijk een buurtauto aangeschaft die op groen gas rijdt. In het bijzijn van Elma Verbree van SOM en Johan Bloemsma van OrangeGas, de leverancier van het groene gas, werd de cheque meteen gebruikt om de buurtauto vol te tanken.

Er was alleen één probleem: in Ommen kon nog geen groen gas getankt worden. Dat is veranderd: bij garage Cents, aan de Stationsweg is het tanken van groen gas sinds kort mogelijk. Mario den Hoedt en Henry Petter zijn er blij mee: “Tot nu toe was de dichtstbijzijnde pomp in Hardenberg, dat was natuurlijk niet handig. We hopen dat de buurtauto nu ook wat vaker gebruikt zal worden. We hebben daar ook wel plannen voor: misschien als een soort buurtbus, die op afroep of volgens een vast schema naar Ommen gaat en dan ook de buurtschappen Junne, Stegeren, Witharen, Varsen en Arriën aandoet. Maar we denken ook aan een soort Zonnebloemauto, dat de auto gemakkelijk om te bouwen is voor het vervoer van mensen in een rolstoel.”

De Stichting Duurzaam Ommerkanaal heeft nog wel meer ideeën voor het duurzamer maken van de buurtschap. Zo denken ze aan het vergisten van mest van lokale agrarische bedrijven. “Daar is best potentie voor,” denken ze. Johan Bloemsma wil daar best over meedenken: “Op het ogenblik verkrijgen we groen gas veelal uit rioolwaterzuiveringsinstallaties en uit gft-afval. Groen gas verkrijgen uit mest is wel degelijk een optie.” Elma Verbree van SOM, die zich bezighoudt met het geven van milieuadviezen en zelf al jaren naar tevredenheid op groen gas rijdt, is blij met deze ontwikkelingen.

Het grote voordeel van groen gas (dit kan niet in een LPG-tank!), is dat het geen fossiele brandstof is en dat het CO2 neutraal is. Bovendien is het verbruik over het algemeen zuiniger dan benzine en diesel en de prijs per kg ligt lager dan de prijs per liter benzine of diesel. Was het in het begin zo, dat de actieradius aan de lage kant was, de nieuwste generatie auto’s die op groen gas rijdt, haalt ruim 500 km. Veel bedrijven uit de distributie- of taxibranche  zijn inmiddels overgegaan op groen gas.

Het ontbreken van lokale tankmogelijkheden was voor veel bedrijven en particulieren nog een hinderpaal, nu er steeds meer bij komen, zal het aantal rijders op groen gas zeker toenemen.

Uit Nieuws van Ommen tekst/foto: Dook van Gils.