Duurzaamste Buurthuis van de provincie Overijssel

Duurzaamste Buurthuis van de provincie Overijssel staat in de buurtschap Ommerkanaal.

Duurzaam Dorp Ommerkanaal heeft in juni 2013 een, voor de buurtschap Ommerkanaal, belangrijk project afgerond. Een verduurzaamd buurhuis met een aanbouw waarin ruimte is gecreëerd voor kinder- en buitenschoolse opvang. Op 10 oktober 2012 startte de bouwwerkzaamheden met de ondertekening van het aannemersovereenkomst met Gerdinand Valk van Aannemingbedrijf Valk uit Daarle in aanwezigheid van wethouder Co Scheele.

De ambitie op het gebied van Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde lag hoog. In het voorbereidende traject werd in samenwerking met onze adviseurs Robin Kleis van Dedem Architecten en Manuel Schoonveld van Cleanfield Duurzaamheid , met als leidraad het GPR gebouw (meer over GRP hier), een progamma van eisen geformuleerd waaraan het gebouw moest voldoen. Dus geen bestek vooraf maar een bestek opgesteld door de aannemer zelf en zijn installateur, Vos en Cool, getoetst door het bouwteam.

In het bestaande gebouw zijn vooral maatregelen getroffen waardoor het gebouw van Label F naar Label A is opgewaardeerd. Isoleren, lage temperatuurverwarming, zonnepanelen en collectoren, nieuw geïsoleerd plat dak boven de toiletten, nieuwe keuken. Duurzame maatregelen bestaande bouw.(hier)
De aanbouw is met alle kennis van nu gebouwd met de methode houtskeletbouw en voorziet door zonnepanelen en zonnecollectoren voor bijna 100 % in zijn eigen energie en warmte. Een luchtwarmtepomp zorgt voor de warmte en een CO2 gestuurd ventilatiesysteem met warmteterugwinning zorgt voor een gezond klimaat. Ook is een nieuwe koelruimte geraliseerd. Duurzame maatregelen nieuwbouw.(hier)

Energie label van het gebouw.(hier)

Klik hier voor de foto’s van de ver/nieuwbouw.

Het vernieuwde en verbouwde buurthuis

Het vernieuwde en verbouwde buurthuis, helemaal klaar voor de toekomst.